Energiatodistus | energiaselvitys
Omakotitalo
Energiatodistus olemassa olevaan omakotitaloon myynnin yhteydessä
Alk. 260 €
Taloyhtiö
Energiatodistukset taloyhtiöille kaikkiin rakennuksiin
Remontti
Energiaselvitykset korjausrakentamiseen, käyttötarkoituksen muutokseen tai laajennusta varten
Uudisrakennus
Energiaselvitykset uudiskohteisiin rakennuslupaa varten

Energialaskenta
Tarjoamme laadukkaita energiatodistuksia ja energiaselvityksiä omakotitalojen omistajille, isännöitsijöille ja taloyhtiöille.
Tavoitteenamme on tuottaa energiatodistuksia, joissa huomioidaan rakennuskohtaisesti parhaat ja kustannustehokkaimmat ratkaisut energiatehokkuuden parantamiseen.
Arkkitehtitoimistot ja talotehtaat
Teetkö arkkitehtisuunnittelua tai toimitko talotehtaassa? Etsitkö luotettavaa kumppania energiaselvitysten toteuttamiseen?
Tarjoamme energiaselvitykset ja -laskelmat uudisrakennuksiin nopeasti, edullisesti sekä viranomaisvaatimukset täyttäen. Toimimme joustavasti ja autamme varmistamaan, että rakennus täyttää energiamääräykset.
Olipa kyse yksittäisestä kohteesta tai pitkäaikaisesta yhteistyöstä, ota rohkeasti yhteyttä – Suunnitellaan yhdessä juuri teille sopiva ratkaisu. Meitä uskaltaa myös suositella asiakkaillenne! ☺️
📞 040 154 1095
📧 info@taitokon.fi
📍 Toimimme koko Suomen alueella
Usein kysyttyä
Mikä on energiatodistus ja miksi se tarvitaan?
Energiatodistus on virallinen asiakirja, joka kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta. Siinä esitetään rakennuksen energialuokka, joka vaihtelee välillä A (erittäin energiatehokas) – G (vähiten energiatehokas). Todistukseen sisältyy myös suosituksia siitä, miten rakennuksen energiatehokkuutta voisi parantaa.
Energiatodistus auttaa vertailemaan rakennuksia keskenään energiatehokkuuden perusteella – aivan kuten kodinkoneiden energiamerkinnät.
Miksi energiatodistus tarvitaan?
Energiatodistus on pakollinen seuraavissa tilanteissa:
-
Kun rakennus tai asunto myydään tai vuokrataan
-
Uudisrakennuksen rakennuslupaa haettaessa
-
Joissakin tilanteissa pankit pyytävät sitä lainapäätöksen tueksi
Energiatodistus tekee rakennuksen energiankulutuksesta läpinäkyvää ja antaa tietoa mahdollisista säästömahdollisuuksista. Se on voimassa 10 vuotta, ellei rakennuksessa tehdä suuria muutoksia.
Mikä on energiaselvitys ja milloin sitä tarvitaan?
Energiaselvitys tarvitaan uudisrakennuksen rakennuslupaa haettaessa. Se osoittaa, että rakennus täyttää asetetut energiatehokkuusvaatimukset, kuten rakennuksen E-luvun (energiatehokkuusluku) sekä vaaditut eristykset, ilmanvuodot ja tekniset järjestelmät.
Energiaselvitys sisältää:
-
rakennuksen laskennallisen E-luvun,
-
lämpöhäviöt ja U-arvot,
-
energialaskelman perustiedot,
-
ja perustelut valituille ratkaisuille (esim. lämmitysratkaisu, ilmanvaihto, uusiutuva energia).
Energiaselvitys laaditaan ennen rakentamisen aloittamista ja liitetään osaksi rakennuslupahakemusta. Ilman hyväksyttyä energiaselvitystä rakennuslupaa ei myönnetä.
Olemme laatineet energiaselvityksiä lukuisille pientalo- ja omakotirakentajille ja varmistanut, että vaatimukset täyttyvät sujuvasti rakennusvalvonnan näkökulmasta.
Energiaselvitys korjaus- ja muutostöiden yhteydessä
Energiaselvitys vaaditaan myös korjaus- ja muutostöiden yhteydessä, jos toimenpiteet ovat lupaa edellyttäviä ja niillä on vaikutusta rakennuksen energiatehokkuuteen.
Tällaisia töitä voivat olla esimerkiksi:
-
laaja julkisivun, katon tai alapohjan korjaus, jos samalla parannetaan lämmöneristystä,
-
ikkunoiden tai ovien vaihtaminen energiatehokkaampiin,
-
lämmitysjärjestelmän uudistaminen tai ilmanvaihdon muuttaminen,
-
käyttötarkoituksen muutokset, jotka vaikuttavat rakennuksen energiankulutukseen.
Miksi energiaselvitys tarvitaan?
Lain mukaan korjaus- ja muutostöiden yhteydessä rakennuksen on täytettävä kohtuullisesti toteutettavissa olevat energiatehokkuusvaatimukset. Energiaselvityksen avulla osoitetaan, että nämä vaatimukset täyttyvät. Selvitys liitetään rakennuslupahakemukseen tai toimenpidelupaan.
Milloin energiatodistus on pakollinen?
Energiatodistus vaaditaan, kun rakennus tai huoneisto laitetaan myyntiin tai vuokralle. Se tarvitaan myös rakennuslupaa haettaessa uudisrakennuksille. Todistus on voimassa 10 vuotta, ellei rakennuksen energiankäyttöön vaikuttavia muutoksia tehdä tänä aikana.
Kuka saa laatia energiatodistuksen?
Energiateodistuksen saa laatia vain rekisteröity ja pätevöitynyt asiantuntija. Olen itse hyväksytty energiatodistuksen laatija ja nimeni löytyy Energiatodistusrekisteristä, jota ylläpitää ympäristöministeriö. Tämä takaa työn laadun, luotettavuuden ja viranomaisvaatimusten täyttymisen.
Miksi pankki kysyy energiatodistusta?
Monet pankit pyytävät energiatodistusta asuntolainaa tai taloyhtiölainaa hakiessa, koska energiatehokkuus vaikuttaa kiinteistön arvoon, asumiskustannuksiin ja tuleviin remonttitarpeisiin. Lisäksi useat pankit tarjoavat vihreää rahoitusta – eli edullisempaa lainaa – energiatehokkaille kohteille. Energialuokka voi siis vaikuttaa lainan ehtoihin ja saatavuuteen.
Energiatodistus toimii tällöin pankille todennettavana dokumenttina rakennuksen energiatehokkuudesta.